Contact met de raad
De gemeenteraad is gekozen door de inwoners van de gemeente Zaltbommel. Dit betekent dat raadsleden de stem van de burgers zijn. Het is belangrijk dat de gemeenteraad contact heeft met u en andere inwoners.
De raad wil graag horen wat u belangrijk vindt voor de stad, uw dorp, wijk of buurt. Heeft u een idee of wilt u vertellen wat u van een onderwerp vindt? Laat het de gemeenteraad weten! Raadsleden vinden het fijn om van u te horen. U kunt gemakkelijk contact opnemen met de raad of met individuele raadsleden. Er zijn ook verschillende manieren waarop u invloed kunt uitoefenen op de onderwerpen die de raad bespreekt.
U kunt op verschillende manieren contact hebben met de raad. Op deze pagina leest u hier meer over.
Stuur een mail of brief
U kunt de gemeenteraad altijd een mail of brief sturen. Bijvoorbeeld met uw mening over onderwerpen die op de agenda staan. Of om aandacht voor andere onderwerpen of problemen te vragen. Een mail heeft de voorkeur. Maar een ouderwetse handgeschreven brief is uiteraard ook mogelijk. U kunt uw mail of brief naar de Griffie sturen, de afdeling die de raad ondersteunt. De Griffie zorgt ervoor dat uw mail of brief bij alle raadsleden van alle raadsfracties in de gemeenteraad terecht komt.
Uw mail aan de raad kan naar: griffie@zaltbommel.nl
Uw brief aan de raad kan naar: Hogeweg 11, 5301 LB Zaltbommel t.a.v. de Griffie.
Wat gebeurt er met uw mail of brief?
U krijgt een bericht dat wij uw e-mail ontvangen hebben. De griffie deelt uw bericht met de gemeenteraad en plaatst uw bericht op het raadsinformatiesysteem bij de module ingekomen stukken (Deze link gaat naar een externe website). Vervolgens komt uw bericht op de agenda van de eerstvolgende raadsvergadering bij de lijst ingekomen stukken. Wanneer de griffie het ingekomen stuk in het raadsinformatiesysteem plaatst, voorziet zij het van een afdoeningsvoorstel. Hierbij zijn een drietal mogelijkheden:
- Ter kennisname; Het is aan elk individueel raadslid te bepalen wat hij of zij met het stuk doet.
- Ter afdoening college; Hoewel de raad wordt geadresseerd of een afschrift heeft ontvangen, valt afhandeling onder verantwoordelijkheid van het college van B en W. Het college wordt verzocht de raad middels een kopie, van de reactie of afdoening op de hoogte te brengen.
- Advies aan het college vragen; Het college wordt verzocht een antwoord ambtelijk voor te laten bereiden wat mogelijk na vaststelling door de gemeenteraad kan worden verzonden.
Als een raadslid het niet eens is met het afdoeningsvoorstel kan hij/zij dit voorafgaand aan het vaststellen van de lijst kenbaar maken. Dit kan mondeling tijdens de raadsvergadering, of schriftelijk voorafgaand aan de raadsvergadering.
Openbaar
Uw e-mail of brief aan de gemeenteraad is in principe openbaar:
- De Griffie kan de brief of e-mail doorsturen naar mensen die hem opvragen. Dat kunnen inwoners maar ook journalisten zijn.
- De gemeenteraadsleden kunnen er in openbare vergaderingen over praten.
- Privacygevoelige gegevens als namen, adressen, e-mail en telefoonnummers worden onherkenbaar gemaakt indien de brief wordt opgevraagd door inwoners of journalisten.
- E-mails en brieven met privacygevoelige gegevens staan achter een inlogcode op het Raadsinformatiesysteem van de raad. Alleen personen met een inlogaccount kunnen erbij.
U krijgt geen inhoudelijke reactie van de raad als geheel. Dit, omdat niet alle politieke partijen in de gemeenteraad dezelfde mening hebben over de verschillende onderwerpen die onder hun aandacht komen. Uiteraard kunnen raadsleden van één of meer fracties contact met u zoeken naar aanleiding van uw mail of brief. U kunt natuurlijk altijd individuele fracties van politieke partijen in de raad benaderen.
Contact met een raadslid of fractie
Wilt u contact met een bepaald raadslid of een raadsfractie van een bepaalde politieke partij? U vindt hun mailadressen op de pagina Wie is wie. U kunt altijd de griffie benaderen met vragen over contact met de raad en raadsleden.
Uw onderwerp op de agenda
De gemeenteraad van Zaltbommel bepaalt in het presidium welke onderwerpen er in de raads- en carrouselvergadering besproken worden. Het presidium bestaat uit alle fractievoorzitters van de gemeenteraad. De burgemeester is de voorzitter van het presidium. Als inwoner van Zaltbommel kunt u zelf ook onderwerpen op de agenda zetten.
Hoe gaat dat in zijn werk?
U werkt uw ideeën uit op papier. Wat wilt u precies dat de raadsleden doen? Wat is het probleem en op wie is dat allemaal van invloed? Als u ontevreden bent over de grootte van uw parkeerplaats, kunt u niet bij de raad aankloppen. Bent u ontevreden over de speelmogelijkheden voor de kinderen in de buurt, dan heeft u een kans dat de raad daarover wil praten; het probleem treft immers meerdere mensen. Inwoners kunnen zaken aankaarten die van invloed zijn op hun buurt, hun wijk of de hele stad.
Als het duidelijk is waar de raad zich over moet buigen, kunt u via de raadsgriffie een verzoek indienen voor het plaatsen van uw onderwerp op de agenda van het presidium. Het presidium beslist dan of het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad wordt geplaatst. U kunt natuurlijk ook altijd met raadsleden en met de fracties zelf contact opnemen.
Meespreken in de carrousel
In de carrousel bestaat de mogelijkheid voor burgers om in te spreken bij de geagendeerde onderwerpen. Als u wilt meespreken, dan vragen wij u dat tot 24 uur voor aanvang van de carrousel te melden bij de griffie via griffie@zaltbommel.nl of op 140418 - dit is het telefoonnummer van de receptie, vraag hen om u door te schakelen naar de griffie. Wilt u dan uw naam, adres, telefoonnummer en het agendapunt waar u over mee wilt spreken, doorgeven?
Spelregels
Voor een goed verloop van de carrousel heeft de raad een aantal spelregels afgesproken:
- Elke inspreker heeft maximaal 5 minuten meespreektijd.
- Als er veel meesprekers zijn, dan heeft de voorzitter de mogelijkheid de meespreektijden in te korten. Zo kan de totale meespreektijd (alle meesprekers samen) tot maximaal 30 minuten worden beperkt. Wij vragen hiervoor uw begrip.
- Meesprekers krijgen bij een agendapunt als eerste het woord.
- Als de bijdrage van de meespreker is beëindigd hebben deelnemers aan de carrouselvergadering de mogelijkheid vragen te stellen aan de meespreker.
- De beraadslagingen van een agendapunt vangen aan wanneer de voorgaande agendapunten zijn afgerond. De tijdstippen vermeld in de agenda van de carrouselvergadering zijn slechts een indicatie. Wees ruim op tijd voor aanwezig.
Waarover kan ik niet meespreken?
Er zijn drie onderwerpen waar het meespreekrecht niet voor geldt:
- Als een besluit van de raad of het college vatbaar is voor bezwaar en u belanghebbende bent, kunt u een bezwaarschrift indienen. Ook kunt u beroep instellen bij de rechtbank.
- Benoemingen, keuzen, voordrachten en aanbevelingen van personen zijn uitgesloten van het meespreken, omdat meespreken (de belangen van) de kandidaten al dan niet in de uitoefening van hun ambt of functie kan schaden.
- Een gedraging of onderwerp waarover u een klacht op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt indienen.
Raad on Tour
De gemeenteraad wil graag weten wat er speelt in de dorpen en wijken van de gemeente. Daarom komt de raad graag bij u op bezoek. Die bezoeken noemen we: 'De Raad on Tour'.
Inwoners en raadsleden gaan in gesprek over alles wat er speelt. En ze nemen meteen ter plekke polshoogte. Dat praat natuurlijk een stuk gemakkelijker! De dorps- of wijkbewoners bepalen samen met de gemeenteraad het programma. Wilt u ook graag in gesprek met de raadsleden in uw dorp of wijk, neem dan contact op via griffie@zaltbommel.nl.
Gast van de Raad
Heeft u vragen over wat de gemeenteraad zoal doet? Tijdens Gast van de Raad krijgt u de antwoorden. In het Stadhuis aan de Markt in Zaltbommel maakt u kennis met het werk van de gemeenteraad en lichten raadsleden de rol van de gemeenteraad toe.
Daarnaast wordt u bijgepraat over de agenda van die avond: Wat zijn de belangrijke onderwerpen? Hoe komen ze op de agenda van de raad? Het programma start om 18.45 uur en u kunt vanaf 20.00 uur de raadsvergadering geheel of gedeeltelijk bijwonen.
Wilt u ook gast van de gemeenteraad zijn?
Meld u aan door een e-mail te sturen met uw telefoonnummer naar: griffie@zaltbommel.nl.
Scholenbezoek
Wilt u uw leerlingen meer betrekken bij de lokale democratie? Kom op bezoek in ons stadhuis aan de Markt! In samenwerking met ProDemos bieden wij twee verschillende educatie programma's voor scholen uit de gemeente Zaltbommel aan.
Democracity
Tijdens Democracity (Deze link gaat naar een externe website) bouwen leerlingen samen aan een fictieve stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken. Het programma wordt gespeeld in de raadzaal van het gemeentehuis.
Klassenbezoek@Gemeentehuis
Tijdens Klassenbezoek@Gemeentehuis (Deze link gaat naar een externe website) kruipen leerlingen/studenten in de huid van raadsleden. Zij houden een raadsvergadering over een plan voor een popfestival. Mag er alcohol gedronken worden tijdens het festival? Moet de entree gratis zijn? Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen/studenten verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat.
Meer weten over de lesprogramma's? Bekijk de website van ProDemos (Deze link gaat naar een externe website).
Reserveren?
Om uw bezoek te reserveren maakt u gebruik van het reserveringssysteem (Deze link gaat naar een externe website) van ProDemos. Heeft u nog geen account? Maak deze eenvoudig aan door onderaan de pagina op ''Aanmelden als docent'' te klikken. De vervolgstappen wijzen zich vanzelf.
Vragen
Heeft u vragen of staat de door u gewenste datum niet in het systeem? Neem gerust contact met ons op. Dat kan via griffie@zaltbommel.nl.