De gemeenteraad
De gemeenteraad is het hoogste orgaan binnen de gemeente. Samen met het college van burgemeester en wethouders vormt de raad het bestuur van de gemeente.
De gemeenteraad heeft drie taken:
- vertegenwoordigen van de inwoners van de gemeente Zaltbommel
- op hoofdlijnen bepalen wat er nodig is
- controleren of het college van burgemeester en wethouders zijn werk goed uitvoert.
De raadsleden zijn inwoners van de gemeente en lid van een lokale of landelijke politieke partij. De gemeenteraad wordt rechtstreeks door de inwoners van de gemeente Zaltbommel gekozen. Dat gebeurt om de vier jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad van Zaltbommel bestaat uit 21 raadsleden.
Raadsleden en fracties
In Zaltbommel zijn 10 politieke partijen vertegenwoordigd in de raad. De leden van één partij in een gemeenteraad vormen samen een fractie met als belangrijkste woordvoerder de fractievoorzitter. Naast raadsleden zijn er ook burgerleden. Een burgerlid is geen lid van de gemeenteraad, maar neemt wel deel aan de carrouselvergaderingen en beeldvormende bijeenkomsten.
Bekijk wie-is-wie (Deze link gaat naar een externe website) voor een overzicht van alle fracties en de profielen van alle raadsleden en burgerleden.
De burgemeester
Marnix Bakermans is door waarnemend commissaris van de Koning, Henri Lenferink, per 1 augustus 2024 benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zaltbommel.
De burgemeester vervult een belangrijke rol in de gemeente. Maar wat doet hij nu precies en wat zijn de bevoegdheden van een burgemeester? Zie hieronder een korte beschrijving van de taken;
Voorzitter van de gemeenteraad
De burgemeester zorgt als voorzitter van de gemeenteraad voor een goed verloop van de vergaderingen. Als voorzitter van de gemeenteraad heeft de burgemeester geen stemrecht. Wel mag de burgemeester zelf deelnemen aan de beraadslagingen als het over zijn onderwerpen gaat, op dezelfde wijze als wethouders dat doen. Ook is de burgemeester voorzitter van het presidium. Het presidium bestaat uit de fractievoorzitters en in het presidium overlegt de raad over de organisatie van de gemeenteraad. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de manier van vergaderen, werkbezoeken en de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen. Vast onderdeel van de overleggen vormt het vaststellen van de agenda’s voor de carrousel- en raadsvergaderingen.
Voorzitter van het college van burgemeester en wethouders
Het college zorgt voor het dagelijkse bestuur van de gemeente. De burgemeester zorgt als voorzitter voor een goed verloop van de collegevergaderingen en neemt hier actief aan deel. De burgemeester kan eigen voorstellen op de agenda van het college zetten. Het college legt verantwoordelijkheid af over haar beleid aan de gemeenteraad.
Orde en veiligheid
De burgemeester heeft een bijzonder taak op het gebied van veiligheid. De burgemeester is als collegelid voor dit onderwerp verantwoordelijk en heeft enkele extra bevoegdheden. Zo mag de burgemeester noodbevelen en noodverordeningen vaststellen en voert de burgemeester het opperbevel bij (grote) ongevallen.
Burgervader
Tot slot heeft de burgemeester een belangrijke representatieve functie. Zo heeft de burgemeester een rol bij bijzondere evenementen in de stad zoals de dodenherdenking of de sinterklaasintocht. Daarnaast bezoekt de burgemeester inwoners die een uitzonderlijk hoge leeftijd bereiken of lang getrouwd zijn.