Lees pagina voor

Hoe werkt de raad

Donderdagavond is de vaste dag waarop de raad bijeenkomt. Op deze pagina leest u meer over de verschillende vergaderingen en de organisatie van de gemeenteraad.

Vergadermodel

De gemeenteraad van Zaltbommel werkt volgens de zogenaamde BOB-methode. Dit staat voor Beeldvormen, Opiniëren en Besluiten. Daarom zijn er drie type vergaderingen: beeldvormend (het opdoen van informatie), opiniërend (meningsvormend) en besluitvormend. De eerste twee noemen wij beeldvormende bijeenkomsten en carrouselvergaderingen. De laatste is de raadsvergadering.

Bekijk het vergaderschema 2024 (Deze link gaat naar een externe website) en het vergaderschema 2025 (Deze link gaat naar een externe website) voor het complete jaaroverzicht.

Beeldvormende bijeenkomst

In de Beeldvormende bijeenkomst krijgt de raad informatie. Deze informatie komt van het college van burgemeester en wethouders, ambtenaren, inwoners, ondernemers of (andere) deskundigen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een presentatie, werkbezoek of een gesprek. Het gaat meestal over onderwerpen die de raad later behandelt tijdens een carrouselvergadering of raadsvergadering. Zo heeft de raad later alle informatie die nodig is om een mening te vormen. En om eventueel een besluit te nemen.

Carrouselvergadering

De politiek moet voor u toegankelijk zijn. Tijdens de carrouselvergaderingen kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om mee te spreken.

De carrouselvergaderingen starten in de regel om 19.00 uur in het stadhuis van Zaltbommel. U vindt de agenda en de voorstellen op het raadsinformatiesysteem (Deze link gaat naar een externe website). Het eerste uur is gericht op informatie en beeldvorming. Als inwoner en/of vertegenwoordiger van een organisatie kunt u bijvoorbeeld een presentatie verzorgen.

Vanaf 20.00 uur gaat het in de carrousel om meningsvorming. De leden van de carrouselvergadering splitsen zich dan in twee blokken, die tegelijkertijd vergaderen in de Trouw- en Raadzaal van het stadhuis. Tijdens dit deel voeren ze overleg met de inwoners, burgemeester en wethouders. In de carrousel bepaalt de raad ook of onderwerpen doorgaan naar de raadsvergadering en hoe hij die bespreekt (hamer- of bespreekstuk). Bij vrijwel elk agendapunt in het onderdeel meningsvorming kunt u meespreken. Op de pagina contact met de raad leest u hoe dat in zijn werk gaat.

De agenda van de carrouselvergadering staat een week van tevoren in het raadsinformatiesysteem en op de gemeentepagina in De Bommelerwaardgids.

Raadsvergadering

Tijdens de raadsvergadering neemt de raad besluiten. Bij hamerstukken stemt de raad meteen over het voorstel. Bij de bespreekstukken stemt de raad na het debat tussen de fracties. Een voorstel is aangenomen bij een meerderheid van de stemmen.

De burgemeester is voorzitter van de raadsvergadering. U vindt de agenda en de voorstellen (Deze link gaat naar een externe website) in het raadsinformatiesysteem. Het meest politieke onderdeel van de raadsvergadering is het onderdeel 'Debat'. In dit onderdeel komen de verschillende standpunten van de fracties duidelijk naar voren. Tijdens de debatronde vergadert de raad vaak in meerdere ronden over een voorstel. In de eerste ronde geven de fracties aan welk standpunt ze innemen. Daarnaast hebben ze vaak nog vragen aan één van de leden van het college van burgemeester en wethouders.

De raadsleden kunnen elkaar en de leden van het college tijdens hun betoog vragen stellen. Dat heet interrumperen. Dat gaat gebeurt vaak in de tweede ronde waarin de fracties reageren op de toelichting van het college en de bijdragen van de andere fracties. Dan ook geven ze aan of ze voor of tegen stemmen. Als daartoe aanleiding is, kan de raad besluiten tot een derde debatronde. Als voorzitter van de raad, leidt de burgemeester het debat in goede banen.

Ruim een week voor aanvang van de vergadering staat de agenda met de agendastukken op het raadsinformatiesysteem. U kunt de raadsvergaderingen live bijwonen op het stadhuis aan de Markt of via internet (terug)bekijken.

Organisatie

In het Reglement van Orde (Deze link gaat naar een externe website) heeft de gemeenteraad voor zichzelf spelregels vastgelegd. Deze spelregels zien bijvoorbeeld op het verloop van de raadsvergaderingen, hoe de vergaderingen worden voorbereid en wie daarbij een rol spelen. Om de raad zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, zijn er verschillende zaken rondom de raad georganiseerd.

Voorzitters

De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad en de raadsvergadering. Raadslid Bart Schreuders is plaatsvervangend voorzitter. De carrouselvergaderingen worden voorgezeten door een aantal raadsleden dat zich hiervoor ter beschikking heeft gesteld. Zij wisselen elkaar om beurten af om de carrouselvergaderingen in goede banen te leiden.

Presidium

De fractievoorzitters vormen samen met de burgemeester het presidium. In het presidium overlegt de raad over de organisatie van de gemeenteraad. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de manier van vergaderen, werkbezoeken en de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen. Vast onderdeel van de overleggen vormt het vaststellen van de agenda’s voor de carrousel- en raadsvergaderingen.

Voorzitter van het presidium is de burgemeester. De griffier is secretaris van het presidium.

Raadsgriffie

Kerntaak van de griffie is om mee te denken met de leden van de raad. Daaronder valt ook het verlenen van inhoudelijke adviezen, het ondersteunen van werkgroepen uit de raad en het begeleiden van de raad in zijn optreden naar buiten en naar het college van burgemeester en wethouders.

De griffie ondersteunt de gemeenteraad. Deze steun krijgt op verschillende manieren vorm. De griffie helpt bij het samenstellen van de agenda's van vergaderingen, zorgt voor tijdige verspreiding van de stukken, verslaglegging en voortgangsbewaking. Daarnaast adviseert de griffie over de behandelwijze van onderwerpen en bemiddelt zij voor het geval raadsleden geholpen willen worden door medewerkers uit de ambtelijke organisatie.

U kunt via de griffie contact opnemen met de raad. Ook is de griffie bereikbaar met vragen over de werkwijze van de gemeenteraad, de mogelijkheid tot inspreken tijdens carrouselvergaderingen en het versturen van uitnodigingen voor de gemeenteraad.

De griffie bestaat uit de volgende personen;