Ingekomen stukken
U kunt de gemeenteraad altijd een mail of brief sturen. Bijvoorbeeld met uw mening over onderwerpen die op de agenda staan. Of om aandacht voor andere onderwerpen of problemen te vragen. Een mail heeft de voorkeur. Maar een ouderwetse handgeschreven brief is uiteraard ook mogelijk. U kunt uw mail of brief naar de Griffie sturen, de afdeling die de raad ondersteunt. De Griffie zorgt ervoor dat uw mail of brief bij alle raadsleden van alle raadsfracties in de gemeenteraad terecht komt.
Uw mail aan de raad kan naar: griffie@zaltbommel.nl
Uw brief aan de raad kan naar: Hogeweg 11, 5301 LB Zaltbommel t.a.v. de Griffie.
Wat gebeurt er met uw mail of brief?
U krijgt een bericht dat wij uw e-mail ontvangen hebben. Uw e-mail of brief wordt geplaatst op het raadsinformatiesysteem bij de module ingekomen stukken (Deze link gaat naar een externe website) en gedeeld met de gemeenteraad. Ook komt het op de lijst van ingekomen stukken op de agenda voor de eerstvolgende raadsvergadering.
Wanneer de griffie het ingekomen stuk in het raadsinformatiesysteem plaatst, voorziet zij het van een afdoeningsvoorstel. Hierbij zijn een drietal mogelijkheden:
- Ter kennisname; Het is aan elk individueel raadslid te bepalen wat hij of zij met het stuk doet.
- Ter afdoening college; Hoewel de raad wordt geadresseerd of een afschrift heeft ontvangen, valt afhandeling onder verantwoordelijkheid van het college van B en W. Het college wordt verzocht de raad middels een kopie, van de reactie of afdoening op de hoogte te brengen.
- Advies aan het college vragen; Het college wordt verzocht een antwoord ambtelijk voor te laten bereiden wat mogelijk na vaststelling door de gemeenteraad kan worden verzonden.
Voorafgaand aan de raadsvergadering wordt de leden een overzicht aangeboden met alle titels, voorzien van een afdoeningsvoorstel, van de ingekomen stukken die sinds de daaraan voorafgegane gemeenteraad zijn binnengekomen. Indien een gemeenteraadslid het niet eens is met het afdoeningsvoorstel kan hij/zij dit voorafgaand aan het vaststellen van de lijst kenbaar maken. Dit kan mondeling tijdens de raadsvergadering, of schriftelijk voorafgaand aan de raadsvergadering.
Openbaar
Uw e-mail of brief aan de gemeenteraad is in principe openbaar:
• De Griffie kan de brief of e-mail doorsturen naar mensen die hem opvragen. Dat kunnen inwoners maar ook journalisten zijn.
• De gemeenteraadsleden kunnen er in openbare vergaderingen over praten.
• Privacygevoelige gegevens als namen, adressen, e-mail en telefoonnummers worden onherkenbaar gemaakt indien de brief wordt opgevraagd door inwoners of journalisten.
• E-mails en brieven met privacygevoelige gegevens staan achter een inlogcode op het Raads Informatie Systeem (RIS) van de raad. Alleen personen met een inlogaccount kunnen erbij.
U krijgt geen inhoudelijke reactie van de raad als geheel. Dit, omdat niet alle politieke partijen in de gemeenteraad dezelfde mening hebben over de verschillende onderwerpen die onder hun aandacht komen. Uiteraard kunnen raadsleden van één of meer fracties contact met u zoeken naar aanleiding van uw mail of brief. U kunt natuurlijk altijd individuele fracties van politieke partijen in de raad benaderen.
Contact met fractie
Wilt u contact met een bepaald raadslid of een raadsfractie van een bepaalde politieke partij? U vindt hun mailadressen op de pagina Wie is wie. U kunt altijd de griffie benaderen met vragen over contact met de raad en raadsleden.